Connecta't al Barri Gòtic de Barcelona

 

Amb aquesta activitat es pretén posar a disposició del professorat una eina per reforçar la transmissió del llegat cultural dels nostres avantpassats a les futures generacions, partint del patrimoni arquitectònic i arqueològic monumental en el marc del Barri Gòtic de Barcelona. L'itinerari que proposem està replet d'obres emblemàtiques que ens serveixen per contextualitzar la història de Catalunya, alhora que s'estudia la història local de Barcelona des dels seus orígens (segle I a C.) fins a la mort de Martí l’Humà (1412).

Alguns aspectes de la història es poden aprendre en llibres, però també cal viure-la en directe, gràcies al patrimoni i a les emocions que transmet. Així els alumnes coneixeran millor les peculiaritats de la societat, sempre molt vinculada als seus antecedents històrics, perquè tan important és conèixer el patrimoni local i comarcal, com el patrimoni nacional i universal.

A l'hora d'elaborar les activitats s'han contemplat els avantatges que ens ofereix el patrimoni in situ, adaptant-les sobretot a les necessitats de 6è de primària, i 1r i 2n d’ESO. El resultat es pot resumir en tres punts:

 

A més del patrimoni monumental, edificat o moble, també s'inclouen activitats entorn del patrimoni anomenat intangible: festes, tradicions, costums, elements simbòlics...

L'activitat es realitza en tres blocs:

Descobreix el Barri Gòtic Quadern per al professor que inclou: la guia didàctica, els continguts (història, edificis i monuments que treballaran els alumnes...), propostes d'activitats prèvies a l'itinerari pel Barri Gòtic, el mateix plànol que treballarà l'alumnat i les solucions de totes les activitats. Aquesta primera part és una aproximació al barri i al seu entorn.

Interroga la pedra del Barri Gòtic Es realitzaran un conjunt d'activitats sobre un plànol A2 individual que dialogarà i interactuarà amb l'alumnat durant tot l'itinerari pels carrers del Barri Gòtic de Barcelona. Amb aquest material proposem un recorregut per les restes de la Bàrcino romana (muralles, temple d'August, l'aqüeducte, i l'interior d'una altíssima torre romana en el Museu Diocesà de Barcelona, descobrint el secret de la medusa amagada), la Barcelona medieval (coneixeran els bastaixos de Santa Maria del Mar, el conjunt monumental de la plaça del Rei i l'Arxiu de la Corona d'Aragó, la catedral i el seu claustre), i acabaran la ruta davant la basílica de Santa Maria del Pi.

Connecta't al Barri Gòtic! Un tercer bloc consisteix en una sèrie d'activitats on line per als estudiants. El professor podrà accedir a elles i a les solucions a través de la pàgina web del Museu Diocesà de Barcelona, introduint una clau d'accés.

El millor fil conductor durant l'activitat serà un carreu de pedra de Montjuïc anomenat Petra. Ja que sempre ha estat present en la història de la ciutat, ajudarà als alumnes a trobar la resposta a totes les preguntes. L'activitat inclou l'entrada gratuïta al Museu Diocesà de Barcelona.

 

 

Info

Respostes del plànol

Activitats

 

 

Tornar